Slavernij in Groningen

Slavernij in Groningen

 Zo'n 160 jaar geleden kwam er een formeel einde aan de slavernij in Nederland en de overzeese gebieden. Dit gebeurde na meer dan 200 jaar slavenhandel, waarbij onder andere Nederlandse schepen Afrikanen naar Zuid-Amerika vervoerden.

Het vervoer van de tot slaaf gemaakten gebeurde voornamelijk door de WIC (West-Indische Compagnie), die in totaal vijf hoofdkantoren in Nederland had. Eén daarvan stond in Groningen, destijds Stad en Lande genoemd.

Nederland (en Groningen) verdiende veel geld met het vervoeren en verhandelen van goederen en tot slaaf gemaakten. In de Stad zelf zijn nog veel opvallende sporen terug te vinden uit deze tijd. Tijdens de stadswandeling 'Groningen en Slavernij' worden veel interessante plaatsen in en rondom de binnenstad aangedaan.

Tijdens de wandeling, die ongeveer 2 uur duurt, worden de sporen van slavernij langzaam maar zeker zichtbaar. Gebouwen en plaatsen die een link hebben met het slavernijverleden worden bezocht en opvallende gebeurtenissen en namen uit die tijd worden toegelicht. Ook gaan we in op de impact op onze hedendaagse maatschappij.

Bent u geïnteresseerd in een kijkje in het Groningen van die tijd? Wandel dan met ons mee! U kunt zich aanmelden via www.slavernijingroningen.nl.