Discriminatie van Toen en Nu

Discriminatie van Toen en Nu

Hoe staan we er in Nederland voor wat betreft discriminatie? En hoe was dat vroeger? Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de nazi's een heel systeem van onderscheid ontwikkeld. In 'Discriminatie van Toen en Nu' duiken we aan de hand van een indrukwekkende documentaire (Een driehoek van Vrijheid) in deze duistere geschiedenis. Samen gaan we op zoek naar de verschillen en overeenkomsten van discriminatie in het heden en verleden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden mijoenen mensen veroordeeld vanwege hun etniciteit, overtuigingen, seksuele geaardheid en geloof. Ernst Sillem (1923) zat als 21-jarige vier maanden als politiek-gevangene in het voormalige concentratiekamp Dachau. Twee jongens reizen samen met Ernst af naar Dachau en gaan op zoek naar de link tussen discriminatie van toe en nu. 

In deze gastles/workshop staat de documentaire 'Een driehoek van Vrijheid', die circa 20 minuten duurt, centraal. De voorlichter neemt de groep mee terug in de tijd, om vervolgens weer de vertaalslag naar onze huidige maatschappij te maken. Ook gaat deze workshop dieper in op vooroordelen, stereotypes en de rol van de media in de huidige tijdsgeest. Al met al is 'Discriminatie van Toen en Nu' een confronterende werkvorm die bijdraagt aan de bewustwording rondom het thema 'discriminatie'.

Geschikt voor:

Middelbaar onderwijs, MBO, HBO

Tijdsduur:

Circa 90 minuten