De Gekleurde Bril

De Gekleurde Bril

Ooit 'Het Grote Racisme Experiment' van BNN gezien? Dan weet je waar de gevaren schuilen rondom uitsluiting, negeren en discriminatie. Dit experiment, uit 2013, is de basis voor deze confronterende workshop. Samen met de groep gaan we dieper in op de inhoud van het experiment. Ook zullen de deelnemers zelf aan den lijve ondervinden hoe discriminatie voelt!

'Het Grote Racisme Experiment' is gebaseerd op het concept 'Brown Eyes, Blue Eyes' van Jane Elliott. Zij liet na de moord op Martin Luther King in 1968 haar klas ervaren wat discriminatie is. Dit deed zij door een dag lang kinderen met blauwe ogen te benadelen, terwijl ze kinderen met bruine ogen juist het gevoel gaf superieur te zijn. Het experiment had een enorme impact op de kinderen in zowel hun gedrag als prestaties. 

Deze workshop kan in twee varianten uitgevoerd worden: een lange en een korte variant.

Lange variant:

In deze workshop laten we het Nederlandse experiment zien dat gebaseerd is op het concept 'Brown Eyes, Blue Eyes'. Seyda Buurman-Kutsal voerde als epxerimentleider in 2013 dit concept uit en dat bracht veel verbazing en ongeloof teweeg. Voorafgaand aan de vertoning van het experiment laten we de deelnemers kort ervaren hoe het is om zelf buitengesloten te worden; na het experiment gaan we inhoudelijk in op wat er eigenlijk gebeurt tijdens het experiment. De workshop geeft inzicht in de manier waarop discriminatie werkt en door de dynamische en interactieve opzet gaan deelnemers ook op zoek naar hun eigen vooroordelen.

Deze workshop kan eventueel gecombineerd worden met een extra voorlichting rondom het thema 'radicalisering'.

Korte variant:

In de korte variant laten we niet het gehele experiment zien, maar staat de inhoud van 'Brown Eyes, Blue Eyes' wel voorop. Deze workshop laat deelnemers spelenderwijs op zoek gaan naar eigen vooroordelen en stereotyisch denken. Daarnaast gaat het in deze workshop ook over de eigen ervaring van deelnemers. De workshop is interactief en dynamisch qua opzet en geschikt voor (bijna) elke doelgroep.

Geschikt voor:

Basisonderwijs, middelbaar onderwijs, MBO, HBO, WO, bedrijven, instellingen en gemeenten

Tijdsduur:

Korte variant: circa 90 minuten

Lange variant: circa 150 minuten