De Gekleurde Bril

Ooit 'Het Grote Racisme Experiment' van BNN gezien? Dan weet je waar de gevaren schuilen rondom uitsluiting, negeren en discriminatie. Dit experiment, uit 2013, is de basis voor deze confronterende workshop. Samen met de groep gaan we dieper in op de inhoud van het experiment. Ook zullen de deelnemers zelf aan den lijve ondervinden hoe discriminatie voelt!

 'Het Grote Racisme Experiment' is gebaseerd op het concept 'Brown Eyes, Blue Eyes' van Jane Elliott. Zij liet na de moord op Martin Luther King in 1968 haar klas ervaren wat discriminatie is. Dit deed zij door een dag lang kinderen met blauwe ogen te benadelen, terwijl ze kinderen met bruine ogen juist het gevoel gaf superieur te zijn. Het experiment had een enorme impact op de kinderen in zowel hun gedrag als prestaties.  

In deze voorlichting laten we het Nederlandse experiment zien dat gebaseerd is op het concept 'Brown Eyes, Blue Eyes'. Şeydâ Buurman-Kutsal voerde als epxerimentleider in 2013 dit concept uit en dat bracht veel verbazing en ongeloof teweeg. Twee voorlichters van DMG zijn door haar getraind om deze workshop te kunnen verzorgen. Voorafgaand aan de vertoning van het experiment laten we de deelnemers kort ervaren hoe het is om zelf buitengesloten te worden; na het experiment gaan we inhoudelijk in op wat er eigenlijk gebeurt tijdens het experiment.

Deze workshop kan eventueel gecombineerd worden met een extra voorlichting rondom het thema 'radicalisering'.

Houd er rekening mee dat de start van de workshop door deelnemers als confronterend kan worden ervaren. Uiteraard houden we bij jongere groepen sterk rekening met de inhoud van deze workshop.

Geschikt voor:

Basisonderwijs, middelbaar onderwijs, MBO, HBO, WO, bedrijven, instellingen en gemeenten

Tijdsduur:

Circa 90 minuten