Veilige Steden: #MeToo

Veilige Steden: #MeToo

Bijna iedereen kent de uitdrukking ‘#MeToo’, maar wat betekent het eigenlijk? Welke beweging zit hier achter? Het was in 2017 dat een tweet van actrice Alyssa Milano het probleem van seksueel grensoverschrijdend gedrag wereldwijd op de kaart zette. De oorsprong van de uitdrukking ligt echter al veel eerder en werd bedacht door Tarana Burke om slachtoffers van seksueel misbruik een stem te geven. Hierbij delen we graag een inspirerende Ted Talk door Tarana Burke over de #MeToo-beweging.

In maart 2018 hebben mensenrechtendeskundigen het volgende gezegd over de beweging: ‘Door op deze schaal naar buiten te komen, schudden vrouwen eeuwenoude gevestigde discriminerende normen af die seksueel geweld tegen vrouwen normaliseren, accepteren en rechtvaardigen en die vrouwen hebben gedwongen tot een rol van ondergeschiktheid.’

Discriminatie Meldpunt Groningen (DMG) vindt het belangrijk om hier met elkaar over te praten en te blijven praten. Vanuit het project ‘Veilige Steden’ (dat is voortgekomen uit een onderzoek onder Groningse studenten dat het probleem blootlegde) heeft DMG een nieuwe workshop ontwikkeld: Gerust eropuit: #MeToo. Voor deze workshop hebben we een film laten maken waarin grensoverschrijdend voorkomt. Samen met deelnemers gaan we hierover in gesprek. Wat zijn de grenzen van jezelf en hoe leer je die van een ander kennen? Ook hebben we onze nieuwe workshop mogen presenteren op 25 november: de Internationale Dag Tegen Geweld Tegen Vrouwen. Het was de eerste dag van een wereldwijde beweging ‘Orange the World’. Deze avond zat vol verhalen en emoties. Het werd duidelijk... Ook in 2020 gaan we verder Groningen in om dit thema op de kaart te zetten!