Update pilot Montessori Lyceum Groningen

Update pilot Montessori Lyceum Groningen

De pilot op het Montessori Lyceum Groningen van 8 lessen, verspreid over 3 maanden, is bijna afgerond. Het Discriminatie Meldpunt Groningen heeft in samenwerking met het Montessori Lyceum bestaande en nieuwe voorlichtingsvormen geïmplementeerd.
De leerlingen van VWO 4 hebben lessen gehad over vooroordelen, discriminatie, polarisatie en radicalisering. Diverse workshops/voorlichtingen zijn aan bod gekomen. We lichten er graag een aantal toe:

‘De Gekleurde Bril’: een workshop met een gekleurd begin, ondersteund door een film over racisme met daarbij theorieën over macht, racisme en polarisatie.

‘Discriminatie van Toen en Nu’: op zoek naar de verschillen en overeenkomsten van discriminatie van toen (tijdens de Tweede Wereldoorlog) en nu (de huidige periode).

‘(F)luisteraar’; een nieuwe voorlichtingsvorm waarin de invloed van de media op vooroordelen en discriminatie aan bod komt.

‘Wie van de drie?!?’: een voorlichting in spelvorm waarbij drie kandidaten zich voorstellen als homo, maar slechts een van hen de waarheid spreekt. Leerlingen moeten slimme vragen stellen om erachter te komen wie van de drie echt homo is.


De pilot zal nog geëvalueerd worden met behulp van de leerlingen, maar al wel is vastgesteld dat de samenwerking tussen Montessori Lyceum Groningen volgend jaar voortgezet gaat worden!