Lancering Mensenrechtenvlag

Lancering Mensenrechtenvlag

 

Op 10 december 2020 was het de Internationale Dag van de Mensenrechten. Een belangrijk dag, want Mensenrechten lijken zo vanzelfsprekend, maar nog dagelijks staan ze wereldwijd ter discussie. Ook in ons veilige, democratische Nederland. De Dag van de Mensenrechten wordt elk jaar internationaal gevierd, omdat op die dag in 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen door de Verenigde Naties (VN). Meer dan 70 jaar later is daaraan de Mensenrechtenvlag gekoppeld. Het was een geslaagde dag, want landelijk zijn er meer dan 300 vlaggen gehesen.

De Mensenrechtenvlag is een symbool voor gelijkwaardigheid van ieder mens op deze aarde. Met de vlag kunnen organisaties en particulieren laten zien dat ze de universele mensenrechten uitdragen. Deze vlag bestond nog nergens in de wereld en is dus uniek. De vlag is een kleurig dundoek met een doordacht ontwerp. Op de dag van onze geboorte hebben we allemaal gemeen dat we, ongeacht waar onze wieg staat of hoe we eruit zien, samen de aarde, de lucht en de zon delen. Als mens hebben we een onderscheidend DNA en dat is precies wat afgebeeld is op de vlag. De vlag benadrukt niet onze verschillen, maar wat we met elkaar gemeen hebben en wat ons verbindt.

In de stad en provincie Groningen heeft op vele plekken de Mensenrechtenvlag gewapperd. We hebben vele foto’s ontvangen van burgemeesters tot aan scholieren die de vlag voor het eerst hesen. Daarvan hebben wij een filmpje gemaakt. Wil je dit graag terugkijken? Dat kan hier!

Het is de bedoeling dat de vlag de komende jaren op steeds meer plekken zichtbaar wordt, in binnen- en buitenland. Op de website www.mensenrechtenvlag.nl kun je meer lezen over de achtergronden en de bestelmogelijkheden voor de komende jaren.

Tot slot heeft een van onze bestuursleden, Lida van de Broek, gesproken tijdens het symposium van ‘Shelter City Symposium Human Rights & Covid-19’ op 10 december. Al met al een bijzondere dag!