Bijeenkomst “De Kracht van Vrijwilligerswerk”

Afgelopen donderdag (24 september) organiseerde het Discriminatie Meldpunt Groningen een bijeenkomst samen met vrouwennetwerk FNV en Vrouwencentrum Jasmijn. De bijeenkomst is onderdeel van het project “De kracht van Groningse diversiteit”, een project waarbij we de kracht van diversiteit willen vieren, ervaren en bewaren.

Kortom: we willen erkennen, confronteren, waarderen en vieren dat de Groningse samenleving burgerkracht heeft dankzij de diversiteit.

 

Speciaal voor deze bijeenkomst hebben we ons gericht op de diversiteit op de werkvloer, met speciale aandacht voor de diversiteit binnen het vrijwilligerswerk. Vanuit de gedachte dat de achterban elkaar niet geregeld treft, is het ook een plek om te ontmoeten, diversiteit te stimuleren en van elkaar te leren.

Elke organisatie verzorgde minimaal één workshop en elke deelnemer kan twee workshops volgen. De FNV verzorgde naast informatieve workshops ook een creatieve workshop, waarbij de insteek is om jezelf d.m.v. een visitekaartje zo goed mogelijk te presenteren.

De workshop ‘hoofddoek dragen’ van Vrouwencentrum Jasmijn werd druk bezocht en leverde naast de prachtige foto’s ook interessante gesprekken op. Taboes werden besproken en men leerde van elkaar praktische tips om in de winter warme oren te houden (met of zonder religieuze achtergrond).

Ook de workshop van Maarten Koekoek, over effectieve culturele communicatie, werd goed ontvangen. In deze workshop werd het belang van intercultureel contact onderstreept door samen te kijken welke competenties je nodig hebt. Interactieve spelonderdelen maakten het geheel zeer dynamisch.

Vanuit het Discriminatie Meldpunt Groningen werd de workshop ‘Zin of onzin: een spel over vooroordelen over vrijwilligers’ gedaan. Twee gastsprekers vertelden over hun bijzondere ervaringen met vrijwilligerswerk. Met zijn allen concludeerden we: we vinden vrijwilligerswerk heel goed en leerzaam. Veel mensen die vrijwilligerswerk doen hebben het idee dat er soms nogal laag dunkend over wordt gesproken. Om die reden geeft men aan dat er meer aandacht uit mag gaan naar ‘de waardering van vrijwilligers’ en ‘gelijkwaardigheid op de werkvloer’.

Tussen de workshops door konden we genieten van een uitgebreid buffet, gemaakt door Vrouwkracht.

Het was een inspirerende dag met mooie ontmoetingen en praktische tips en trucs.

Discriminatie Meldpunt Groningen bedankt iedereen voor de samenwerking en deelname.

 

Gezamenlijke themabijeenkomst trok uiteindelijk 70 mensen

www.fnv.nl

www.jasmijn.info